Kinderen zijn boos op elkaar tijdens een kinderfeestje

Hoe omgaan met tijdens een kinderfeestje?

Bij kinderfeestjes horen lachende kinderen, leuke activiteiten en een vrolijke sfeer. Dit werkt echter niet altijd, want wat als er ruzie is tussen de kinderen? Een kleine tegenslag of een paar kinderen die het niet met elkaar kunnen vinden, kunnen de oorzaak zijn van ruzie op een feestje. Dit drukt een behoorlijke stempel op de feeststemming, dus in dit artikel vind je tips om ruzies te voorkomen en op te lossen.

1. Niet te veel kinderen uitnodigen

Kinderen hebben veel ruimte en bewegingsvrijheid nodig, zoals een rustige omgeving. Dit kan wat ongemak veroorzaken als er veel kinderen zijn en de kinderen erg dicht bij elkaar staan. Ook is het moeilijker om met een grote groep kinderen het overzicht en de orde te bewaren. Daarom is het handig om hiermee rekening te houden bij het bepalen van het maximale aantal gasten. Let ook op de groepsdynamiek: zijn er echt kinderen die niet samen door de deur kunnen? Dan besteedt u hier best extra aandacht aan.

2. Het juiste tijdstip

Let op het tijdstip van de vergadering. Vroege ochtenden en vroege avonden zijn meestal minder geschikt voor jonge kinderen. Dan zijn ze moe en hebben ze misschien niet goed geslapen of een vermoeiende dag gehad. Vermoeide kinderen zijn sneller geïrriteerd, wat de kans op ruzie vergroot. Een feestje kun je dus het beste aan het eind van de ochtend of in de middag plannen.

3. Rustmomenten en actiemomenten

Het hangt af van waar het feest op gebaseerd is: zijn er activiteiten die de kinderen voor lange tijd bezig houden? Plan dan een pauze in, zodat iedereen kan ontspannen en afkoelen. Zijn de feestjes een beetje stil en ben je meestal binnen? Dus, voordat de kinderen extra energie naar elkaar gaan uiten, geef je kinderen de tijd om buiten rond te rennen om hun energie te verbranden.

4. Verdeel taken

Doe je een activiteit met veel verschillende taken? Zorg er vooraf voor dat de taken gescheiden zijn, dat elk kind iets kan en dat duidelijk is wie wat doet. Zo zitten de kinderen elkaar niet in de weg en vermijd je discussie over wie wat mag doen. Hierdoor zijn ze ook meer gefocust op hun eigen taken en hebben ze minder aandacht voor elkaar.

5. Zorg voor eten en drinken

Het lijkt logisch, maar een kind dat honger of dorst heeft, kan snel chagrijnig of prikkelbaar worden. Voorkom dit door voldoende eten en drinken te geven. Ook als de activiteit buiten plaatsvindt, zorg er dan voor dat je voldoende eten en drinken meeneemt.

6. Zelf een ruzie oplossen

Als er ruzie is, probeer dan eerst afstand te nemen en laat uw kind het zelf oplossen. Je kunt hier natuurlijk altijd een beetje hulp bieden, maar begin niet meteen met straffen. Kinderen ertoe brengen zichzelf uit te drukken over wat er is gebeurd en wat er beter kan, is een geweldige les in het oplossen van conflicten. Probeer in plaats van het probleem meteen op te lossen, of de kinderen er samen uit kunnen komen.

7. Erken de gevoelens van de kinderen

In elke situatie is het belangrijk om te erkennen hoe je je voelt. Maar een kind dat zich in een ruzie onbegrepen voelt, kan in feite tot meer ruzies leiden. Luister dus goed naar alle betrokken kinderen en zorg dat ze zich gehoord voelen, ook in de drukte van een kinderfeestje. Je kunt ze vragen om uit te drukken hoe ze de situatie hebben ervaren en dit doen door het samen te vatten, uit te leggen en te erkennen.

8. Leg geen focus op de ‘schuldige’

Vaak heeft het weinig zin om de focus te leggen op wie de ruzie startte of wiens schuld het conflict is. Het aanwijzen van een schuldige kan bij dit kind mogelijk zorgen voor boosheid of schaamte, waardoor er nog meer strijd kan ontstaan. Probeer dan ook te focussen op de oplossing van de ruzie, bij voorkeur door de kinderen zelf. Schep ruimte voor emoties, en focus daarna weer op het positieve.